JAK ZAPROJEKTOWAĆ MAŁĄ KUCHNIĘ? [ernestrust]

8 lutego 2021

Duża kuchnia – duży problem? Mała kuchnia – mały problem? Nie do końca, czasem wręcz odwrotnie!

Często stajemy przed wyzwaniem – jak w małej przestrzeni kuchennej zmieścić wszystko, co potrzebne? Jak zadowolić każdego użytkownika? W jakiej kolorystyce ją urządzić? Co absolutnie wykluczyć i o czym zapomnieć, a co jest absolutnym „must have”?

 

 

 

 

 

Analiza potrzeb

Jeśli kuchnia jest naprawdę mała, pierwszą rzeczą, jaką powinniśmy zrobić to analiza naszych potrzeb. Ale tych prawdziwych, nie tych wyimaginowanych. Zapiszmy na kartce wszystkie rzeczy, które są dla nas ważne. Wybierzmy decydenta, czyli osobę, która najwięcej czasu spędza w tej kuchni. Wypunktujmy sprzęty AGD, które są nam niezbędne.

  • Może okaże się, że lodówka Side by side, która zabiera sporo miejsca, nie jest jednak priorytetem i wystarczy wziąć pod uwagę „zwykłą sześćdziesiątkę”?
  • Mieszkanie jest tylko dla dwóch osób, to może zmywarka 45 cm będzie wystarczająca?
  • Może optymalnym rozwiązaniem będą urządzenia kompaktowe – piekarnik z mikrofalą jako jedno urządzenie, a nie dwa osobne zajmujące dużo miejsca?

Na pewno na wiele podobnych pytań pomoże odpowiedzieć nam architekt, specjalista do spraw kuchni. Podsunie kilka ciekawych rozwiązań, jak na przykład umieszczenie zmywarki pod piekarnikiem, aby dać większą swobodę projektową w przestrzeni wokół zlewozmywaka.

Jeżeli zwykła chłodziarko-zamrażarka 60 cm jest za mała, to może warto rozpatrzeć wysoką chłodziarkę i podblatową zamrażarkę? To tylko niektóre podpowiedzi, jak optymalizować potrzeby.

 

 

 

 

 

Kolorystyka

Jak już wykonamy tę analizę i będziemy pewni, co w naszej małej kuchni powinno się znaleźć, powinniśmy skupić się na kolorystyce. Wąskie, niskie czy po prostu niewielkie gabarytowo kuchnie starajmy się planować w jasnej kolorystyce. Aby optycznie je powiększyć lub po prostu ich nie przytłaczać ciemnymi barwami, wzorami i deseniami.

Warto też rozważyć wersję frontów w połysku. Kuchnia, dzięki temu zabiegowi może stać się bardziej przestrzenna. Ciekawym zabiegiem jest również stosowanie luster, niekoniecznie na frontach kuchennych, jako uzupełnienie dekoracyjne ścian w formie paneli, czy na przykład jako plecy szafek przeszklonych.

Kuchnia musi być również idealnie doświetlona. Lampy sufitowe, kinkiety, oświetlenie pod szafkami kuchennymi są dopełnieniem każdej przestrzeni.

W przypadku, gdy w przestrzeni kuchennej nie ma miejsca na stół, to może warto przemyśleć rozwiązanie 2 w 1? Czyli zaprojektować tak blat roboczy, aby mógł pełnić również funkcję blatu śniadaniowego. Taka forma często sprawdza się przy wyspach kuchennych, nawet tych niewielkich, gdy od zewnętrznej strony dostawiamy dwa hokery, tworząc strefę jadalnianą. Umiejscowienie każdego z tych elementów nie powinno jednak zaburzać komunikacji w kuchni i dawać swobodę użytkowania nie tylko jednej osobie. Mała kuchnia to nie zawsze ciasna kuchnia!

Zdecydowanie ważna jest również jak największa ilość miejsca do przechowywania. Dlatego dobrym pomysłem jest zabudowa kuchenna do samego sufitu. Maksymalnie wykorzystujemy powierzchnie, jednocześnie unikając wolnych przestrzeni pod sufitem, których nikt nie lubi odkurzać.

Obecnie bardzo często nasze kuchnie to otwarte przestrzenie połączone z salonem. Pamiętajmy więc, aby te dwa światy były zawsze ze sobą spójne.